Welke fietsen kan je laten verzekeren?
Niet elke fiets komt in aanmerking om verzekerd te worden. Bij veel makelaars moet het allereerst om een (zo goed als) nieuwe fiets gaan. Daarna is het ook afhankelijk van het type fiets. De meeste soorten fietsen kunnen wel verzekerd worden. Denk maar aan een gewone stadsfiets, bakfiets, ligfiets, elektrische fiets, pedelec, koersfiets, mountainbike, plooifiets … Je raadpleegt best je verzekeringsmakelaar om te bekijken wat de mogelijkheden voor jouw fiets zijn. Naast de fietsverzekering kan je ook nog extra polissen nemen zoals Pechverhelping, Rechtsbijstand of een BA motorvoertuigen voor e-bikes die sneller dan 25 km/u rijden en een vermogen hebben van meer dan 250 watt.
Bescherm jezelf en je fiets tegen diefstal en/of schade.
Vraag raad aan je verzekeringsmakelaar en kies voor een gewone of een omnium fietsverzekering.
De gewone fietsverzekering
Met een gewone fietsverzekering kan je je fiets beschermen tegen diefstal of een poging tot diefstal. Schade of verlies van de fiets door een ongeval worden niet door deze polis vergoed. Ook onder meer de slijtage van de fiets of fietsonderdelen, productiefouten, losse toebehoren zoals een gps of verlies bij verhuur van je fiets zijn niet verzekerd. Je fiets moet ook volgens de vereisten van de verzekeringsmaatschappij op slot zijn gedaan om daadwerkelijk van ‘diefstal’ te kunnen spreken. Bovendien komt niet elke fiets in aanmerking om verzekerd te worden. Bij de meeste verzekeraars kan dat enkel voor een nieuwe fiets of een jonge tweedehandsfiets van maximaal één of twee jaar oud.
De omnium fietsverzekering
Het spreekt voor zich dat deze omnium verzekering uitgebreider is dan de gewone fietsverzekering. Met de omnium fietsverzekering ben je namelijk ook beschermd tegen schade, terwijl je bij de gewone polis enkel tegen diefstal bent gedekt. Onder schade verstaan we schade als gevolg van een ongeval in fout, een ongeval zonder tegenpartij of met een onbekende tegenpartij, of een ongeval met betwisting van de aansprakelijkheid en soms vandalisme. Uiteraard moet ook hier weer aan de voorwaarden van de polis worden voldaan om van ‘schade’ te kunnen spreken. Zorg dus dat je zeer goed weet waartegen jouw fietsverzekering je beschermt. Tot slot bevat een omnium fietsverzekering vaak ook pechverhelping, maar dit kan ook een optie zijn.
Zorgeloos genieten van je tweewieler.
Fietsen is gezond en goed voor je geest. Met een gewone of omnium fietsverzekering kan je
zorgeloos van je favoriete vervoermiddel genieten.